Dupa ce ti-ai cumparat un acvariu si te-ai hotarat asupra unor pestisori care sa inoate fericiti in el, grija ta nu s-a terminat. Urmeaza amenajarea acvariului si crearea unor conditii optime de viata pentru noile fiinte care vor locui alaturi de tine si iti vor colora putin viata.
Unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie sa tii cont este filtrarea apei. Piata este plina de fel si fel de variante si de accesorii pentru filtrarea apei de acvariu, insa tu trebuie sa alegi varianta optima, care sa se muleze perfect pe nevoile tale si ale pestisorilor care locuiesc in acvariu.
Pentru acvarii mari, de peste 300 de litri, trebuie sa alegi un filtru pe masura. Preturile filtrelor sunt foarte diverse, incepand de la 15-20 de lei pentru un filtru ideal pentru acvarii pana in 50 de litri si ajungand la cateva mii de lei pentru acvarii de peste 1000 de litri.
Filtrele se impart in 2 mari categorii:
• Filtre interne, utilizate in principal de incepatorii in domeniul acvaristicii, pentru acvarii mici si medii. Acestea se introduc in totalitate in apa si retin impuritatile cu ajutorul unui burete. Desi nu sunt 100% eficiente, acel burete fiind mic si murdarindu-se foarte rapid, au avantajul ca sunt ieftine, preturile pentru aceste filtre incepand de la 15-20 de lei.
• Filtre externe. Aceste filtre sunt pozitionate in exteriorul acvariului si au avantajul unei suprafete mult mai mare de filtrare. Sunt folosite in general de cei cu experienta in domeniu si sunt ideale pentru acvarii mai mari de 200 de litri. Preturile lor incep de la 100 de lei.
Un aspect foarte important care este de multe ori ignorat de cei care isi cumpara un filtru este consumul de energie al acestuia. Inainte de a lua o decizie, luati in calcul faptul ca acesta va functiona in continuu. Asta inseamna ca un filtru care consuma 55W va consuma aproximativ 40Kw/h intr-o luna.